Voor de partner

Als je partner last heeft van rusteloze benen, dan kunnen jullie beide last hebben van slapeloze nachten of een slechte nachtrust. Je partner, met rusteloze benen, zal in zijn of haar slaap de benen constant bewegen en alsof dat niet erg genoeg is schoppen veel mensen met rusteloze benen ook in hun slaap. Regelmatig wakker geschopt worden door je partner kan een relatie uiteindelijk aardig onder druk zetten. Hieronder geven we tips hoe jullie met de rusteloze benen kunnen omgaan.

Slaaptips om de rusteloze benen te kalmerenslecht slapen door partner met rusteloze benen
Medicijnen kunnen de drang om de rusteloze benen te bewegen verminderen. Daarnaast zijn er hoop dingen welke je kunt doen zonder tussenkomst van een huisarts:

 • Masseer zijn of haar benen
  Het masseren van de benen is het meest effectief als dit vlak voor het slapen gedaan wordt. Sommige mensen met rusteloze benen vinden het prettig als er druk op de benen wordt uitgeoefend. Dit kan gedaan worden door op de benen van de partner te gaan zitten of door de benen strak met doeken in te wikkelen.
 • Neem een heet bad of gebruik een ice pack
  De één heeft baadt bij warmte, de ander juist bij kou. Probeer wat voor jou het beste werkt: een warm bad voor het slapen gaan of een ice pack welke gewikkeld in een handdoek op de benen wordt gelegd voor het slapen gaan.
 • Ga samen een avondwandeling maken
  Rusteloze benen zijn het ergst na een periode van inactiviteit. Ga daarom een avondwandeling maken zodat de benen beweging hebben gehad voordat er naar bed gegaan wordt.
 • Zorg voor afleiding
  Het helpt als je partner niet met zijn gedachte bij zijn rusteloze benen zit. Het helpt daarom om voor afleiding te zorgen. Doe bijvoorbeeld samen een spelletje of voer een leuk gesprek.
 • Steun je partner
  Cafeïne, alcohol en roken maken rusteloze benen erger. Moedig je partner aan dit te laten staan. Als je partner medicijnen voor zijn of haar rusteloze benen gebruikt, help hem of haar daar dan aan te herinneren.
 • Vrijen
  Experts weten kunnen het niet precies verklaren maar vrijen schijnt te helpen. Misschien komt het door het ontspannen gevoel na het vrijen, het bewegen tijdens het vrijen of de afleiding.
 • Gebruik aparte dekens
  Sommige mensen met rusteloze benen kunnen niet tegen het gewicht van de dekens. In dat geval doe je er goed aan om aparte dekens te gaan gebruiken, zodat je niet meer in de kou hoeft te liggen als je partner (midden in de nacht) de dekens weer eens het bed af schopt.
 • Een ander matras
  Bepaalde soorten matrassen, zoals traagschuim en latex matrassen, geven minder de bewegingen en trilling door, welke de partner met de rusteloze benen veroorzaakt.

Neem ook eens een kijkje op de website geneeshetzelf.nl.