RBS behandelen

Een vervelend gevoel in je benen dat je moeilijk kunt uitleggen? Je voelt je niet ziek, maar je ondervindt toch enorme last door het vervelende gevoel in je benen. Veel mensen herkennen deze situatie en weten vaak niet wat ze ermee aan moeten. Wanneer er slapeloosheidsklachten bij komen, kan dit het zetje zijn om een bezoek te brengen aan de huisarts. Vertel de dokter zo precies mogelijk welke klachten je hebt, zodat er een passend beeld gevormd kan worden. Misschien is het mogelijk je partner te laten vertellen wat opvallende zaken zijn wanneer je slaapt. In je slaap kun je bijvoorbeeld zeer bewegelijke benen hebben waar je zelf niets van mee krijgt.

Vormen van rusteloze benen syndroom

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee vormen van rusteloze benen; de primaire en secundaire vorm. Bij de eerst genoemde is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor dit probleem. Uit ervaring blijkt wel dat erfelijkheid hierbij een rol speelt. Bij de primaire vorm kan men alleen de symptomen behandelen, niet het syndroom zelf. In het geval er sprake is van de secundaire vorm, is genezing van het rusteloze benen syndroom mogelijk. Uiteraard moet dan wel de onderliggende oorzaak achterhaald zijn om over te gaan tot de behandeling ervan.

Diagnose rusteloze benen

Zoals gezegd kan er bij de secundaire vorm gezocht worden naar een passende behandeling. Belangrijk hierbij is te weten hoe een diagnose wordt gesteld, wanneer is er sprake van RLS? Een huisarts zal u waarschijnlijk doorverwijzen naar een neuroloog. De door jou genoemde klachten geven de neuroloog een beeld waarmee hij/zij aan de slag gaat. Er zijn verschillende onderzoeken die uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld:

* bloedonderzoek
* slaaponderzoek (slaapgedrag analyseren)
* zenuwonderzoek (schade aan de zenuwen en/of spieren?)
* beenonderzoek (gekeken wordt hoe ernstig de beenbewegingen zijn. Het duurt een paar avonden/nachten)

Zelf kun je een ‘vooronderzoek’ doen om te kijken of er wellicht sprake is van rusteloze benen. Zo kun je een checklist doorlopen en wanneer vele antwoorden op de vragen beantwoord worden met ‘ja’ is er misschien sprake van het RBS syndroom.

Rusteloze benen behandelen

Als er sprake is van de primaire vorm van RBS, zul je van de specialist adviezen krijgen over slapen en de manier waarop je het beste kunt leven (leefgedrag). Gezondheidstips en adviezen die de klachten kunnen verkleinen zijn:

* voldoende bewegen (sport overdag of in het begin van de avond)
* frisse slaapkamer
* regelmatig even gaan staan
* stop met roken (indien van toepassing)rusteloze benen behandelen
* zorg voor rust en ontspanning
* regelmaat in slapen (vast slaapritme)
* slaap niet teveel
* drink zo min mogelijk cafeïne houdende dranken en alcohol
* rekoefeningen (voorkom zitten in de dezelfde houding)
* niet teveel eten en drinken voordat je gaat slapen
* vermijd intensieve inspanningen voor het slapen gaan
* yoga
* laat je masseren
* blijf niet te lang in bed liggen als je wakker bent
* warme en koude voetenbaden
* neem voldoende vitaminen en mineralen
* een warme douche voordat je gaat slapen (kan de slaap bevorderen)
* zorg voor een goed matras en kussen

Het kan zo zijn dat je veel van de bovenstaande adviezen hebt geprobeerd, maar dat ze niet het gewenste effect hebben waar je op gehoopt had. Neem dan eens een kijkje op onze bestelpagina.

Medicijnen?

Naast al de genoemde adviezen/tips, is er nog een ander alternatief. Dit wordt gevonden in het innemen van medicijnen om de rusteloze benen te behandelen. Hiervoor dien je naar een arts te gaan, die op basis van de door jouw genoemde klachten, de juiste medicijnen kan voorschrijven. In overleg wordt bekeken wat voor jou het beste medicijn is en wat de daarbij horende klachten zijn. Middelen die vaak worden voorgeschreven zijn opiaten, middelen met dopamine, benzodiazepinen en anti-convulsiemiddelen.

Lees meer over:
* rusteloze benen en zwangerschap

One thought on “RBS behandelen

  1. Pingback: Rusteloze benen - Gezondheid blog | Gezondheid blog

Comments are closed.