RBS en zwangerschap

Het Rusteloze Benen Syndroom begint vaak aan het begin van de zwangerschap. Wanneer er bij de zwangere vrouw al sprake was van RBS, zullen de klachten veelal doen toenemen. Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren, dat ongeveer 25% van de zwangere vrouwen regelmatig te kampen heeft met rusteloze benen. Een vervelende dwang om je benen te ‘moeten’ bewegen. Vooral ’s avonds en ’s nachts is deze drang maar moeilijk te onderdrukken.

Waar komen die rusteloze benen vandaan?

Op deze vraag is tot op heden geen passend antwoord te geven, er wordt wel onderzoek naar gedaan. Men heeft het vermoeden dat een aantal zaken een rol spelen bij het ontstaan van rusteloze benen. Hierbij wordt gedacht aan:

* beklemmen van een zenuw(en)
* spataders
* slaaptekort
* erfelijkheid
* onbalans in het dopaminegehalte
* gebrek aan ijzer
* te weinig foliumzuur (lage waarde)
* opzette voeten en enkels

De bloedcirculatie heeft waarschijnlijk ook een bepalende rol. Wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de benen, kunnen hier RBS klachten uit voort komen. Er komt veel druk op de benen te staan en daardoor ontstaan de dwang om ze te bewegen. Daarnaast komt er een tijdelijke en pijnlijke druk op je spieren te staan. Door deze tijdelijke en pijnlijke (gespannen) spieren, kun je rusteloze benen onderscheiden van een beenkramp. Het onderscheidt tussen beide is namelijk moeilijk te maken.

Slaaptekort door rusteloze benen

Zoals hierboven beschreven staat, is het tekort komen van slaap, wellicht een oorzaak voor het hebben van rusteloze benen. Een goed te verklaren factor, omdat een zwangere vrouw veel slaap nodig heeft en ook tekort komt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bewegelijkheid van het kindje, brandend maagzuur, vaker eruit moeten om te plassen en de buik die ‘in de weg zit’. Rusteloze benen spelen op tijdens de momenten van rust en dat is veelal ’s nachts. Het kan dus enorm frustrerend zijn, wanneer je moeite hebt om in slaap te komen en dat dan de drang om te bewegen opspeelt. De nachtrust van de partner kan hierdoor trouwens ook verstoord raken.

Wat kun je aan de rusteloze benen doen tijdens je zwangerschap?

Er zijn meerdere dingen die je kunt proberen om de rusteloze benen aan te pakken. Er is niet een eenduidige behandeling te noemen, waardoor je van de kwalen afkomt. Je zult moeten proberen en kijken wat voor jou werkt. Er zijn ook vrouwen die de hele zwangerschap last blijven houden van rusteloze benen.

Een aantal tips die je kunt proberen om er misschien vanaf te komen:zwangerschap en rusteloze benen

* voldoende nachtrust
* zorg voor een aangename slaapomgeving
* vermijd cafeïne houdende dranken, cacao en thee
* nog even lezen voor je gaat slapen
* regelmatig rekken en strekken
* rondjes draaien met je voeten en wiebelen met je tenen (doorbloeding)
* voor het slapengaan de mobiel/tablet aan de kant (slecht voor de nachtrust)
* ijzergehalte op peil houden (voldoende magnesium binnenkrijgen)
* vitamine B-12 en foliumgehalte op peil houden
* drink voldoende water om de afvalstoffen in het lichaam snel af te voeren
* masseren van je benen voor een betere doorbloeding (helpt ook tegen het vasthouden van vocht)
* voldoende bewegen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding.
* afwisseling warm en koud. Warmte is goed voor je benen, maar kou ook. Dit laatste vermindert bijvoorbeeld het kriebelige gevoel in je benen.

Er bestaan medicijnen voor mensen die last hebben van rusteloze benen. Echter wordt medicatie over het algemeen vermeden bij zwangere vrouwen.

Oefeningen tegen rusteloze benen

Probeer gedurende de dag in beweging te blijven. Je hoeft niet extreem veel te bewegen, maar een normaal bewegingsgedrag werkt bevorderd tegen die ‘bewegingsdrang’ van je benen. Voordat je het bed in stapt, kun je een oefening proberen om de nacht goed door te komen.

* Luchtfietsen
Ga op je rug liggen met je benen in de lucht. Het is de bedoeling dat je met beide benen, om en om, een cirkelachtige beweging maakt. Je gaat dus fietsen. Dit probeer je een aantal minuten vol te houden om de doorbloeding van je aderen te stimuleren.

Er zijn zwangere vrouwen die bewust een aantal yoga lessen volgen om wat oefeningen aan te leren en te ontspannen. Dit kan een stimulerend effect hebben op je nachtrust!

Ruggenprik

Wanneer je zwangerschap bijna ten einde is, zullen de klachten van rusteloze benen het ernstigst zijn. Een troost, over het algemeen zijn bij de meeste vrouwen na de bevalling de klachten verdwenen. Bij vrouwen die een ruggenprik hebben gekregen, kunnen de klachten voor een langere periode aanhouden.

Bekijk de checklist voor rusteloze benen om te kijken of je er last van hebt of niet.