RBS bij kinderen

Rusteloze benen zijn een bewegingsstoornis waarbij het kind of adolescent, een onweerstaanbare drang heeft om haar of zijn benen te bewegen. Deze drang om te benen te bewegen is meestal rond bedtijd, maar kan ook op andere tijdstippen plaatsen vinden. De drang om de benen te bewegen is vaak het sterkst nadat het kind voor een lange tijd heeft stilgezeten. Bijvoorbeeld door lang tv kijken of na een lange rit in de auto. Om het ongemak, welke de drang om de benen de bewegen veroorzaakt, te verlichten kan het kind zijn of haar benen streken, met de benen gaan draaien of schoppen, gaan rondlopen of rond rennen. Er zal vrij snel opluchting worden ervaren.

De oorzaak van rusteloze benen bij kinderen

De precieze oorzaak van rusteloze benen bij kinderen is onbekend. Rusteloze benen zouden gerelateerd kunnen zijn aan lage ijzerwaarden welke ook geassocieerd worden met diabetes, nier- of neurologische ziekten. Rusteloze benen kunnen ook veroorzaakt worden als bijwerking van bepaalde medicijnen. Het is wel bekend dat rusteloze benen in de familie kunnen zitten, in deze gevallen bestaat er een genetische link.

Symptomen van rusteloze benen bij kinderen kinderbenen

  • Een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen, dit om het ongemak te verlichten.
  • Kriebels, jeuk, kramp, tintelingen, een branderig gevoel en/of pijn in de benen. Deze gevoelens zijn het sterkst voor het slapengaan of na een lange periode van inactiviteit.
  • Kinderen kunnen door rusteloze benen moeilijk in slaap komen, vanwege de drang de benen te bewegen. Ook het doorslapen kan problemen geven. Sommige kinderen gaan ‘s nachts uit bed om de benen te kunnen bewegen.
  • Omdat de nachtrust door de rusteloze benen verstoord kan worden, is het voor jonge kinderen moeilijk om overdag wakker te blijven. Door vermoeidheid kunnen er problemen op school ontstaan, kinderen kunnen moeilijker concentreren, zijn sneller geïrriteerd en kunnen hyperactief gedrag vertonen.

Wat je kunt doen aan rusteloze benen bij kinderen

Zoals eerder aangegeven is niet precies duidelijk wat rusteloze benen veroorzaakt. Er is dan ook geen geneesmiddel voor. Er zijn echter wel zaken welke je kunt ondernemen om de scherpe randjes van de gevolgen van de rusteloze benen af te halen.

U kunt de situatie met de huisarts bespreken. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven welke verlichting geven bij rusteloze benen of welke helpen om beter te kunnen slapen. Laat het bloed van je kind controleren op ijzerwaarde en foliumzuur. Lage ijzerwaarden en foliumzuurwaarden maken de rusteloze benen wellicht erger.
Als jouw kind last heeft van rusteloze benen, dan moet je ervoor zorgen dat het kind in ieder geval op tijd op bed ligt, zodat het zoveel mogelijk nachtrust krijgt.
Cafeïne maakt rusteloze benen erger. Geef je kind daarom geen chocolade, cafeïne houdende drankjes of energie drankjes. Het vervelende gevoel in de benen is te verlichten door daar een vochtige warme handdoek op te leggen, of juist een koude. Probeer een aantal dingen uit en kijk wat uw kind het prettigst vindt. Ook het licht masseren van de benen kan verlichting geven.