Dopamine

Er bestaan twee vormen van rusteloze benen:

Primaire rusteloze benen syndroom
Bij deze vorm is er veelal sprake van een erfelijke aandoening, het komt vaker voor in de familie. Daarnaast is het mogelijk dat het vaak op jonge leeftijd al tot uiting komt.

Secundaire rusteloze benen syndroom
Bij deze vorm is er mogelijk sprake van andere aandoeningen of liggen andere problemen ten grondslag. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een ijzertekort, diabetes, Parkinson, zwangerschap of problemen met de nieren of schildklier. Ga altijd naar de huisarts of een specialist om dit te laten onderzoeken!

Een verstoord dopamine-systeem

De daadwerkelijke oorzaak van rusteloze benen is nog niet duidelijk. Onderzoekers denken dat het te maken heeft met de stof dopamine. Het menselijk lichaam maakt dopamine aan in de hersenen. Mensen die last hebben van rusteloze benen, hebben hoogstwaarschijnlijk dus een probleem met het aanmaken en doorgeven van dopamine. Er is dan sprake van een verstoord dopamine-systeem.

Wat is dopamine precies?

Dopamine wordt ook wel een neurotransmitter genoemd. Hiermee bedoelt men dat de stof een soort boodschapper is, het zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Het stofje geeft signalen door van de ene zenuwcel naar de ander. In de hersenen moeten de cellen met elkaar samenwerken en communiceren om alles goed te laten verlopen. Dit communiceren wordt gerealiseerd door middel van dopamine, het heeft dus grote invloed op ons functioneren. Als dit allemaal goed loopt, zult u geen klachten ervaren. Indien de dopaminehuishouding verstoord raakt, kunnen de problemen ontstaan. Als er onvoldoende dopamine wordt aangemaakt, kunnen de hersencellen minder goed met elkaar communiceren. Dit kan leiden tot problemen met het automatisch bewegen van je lichaam, in het geval van rusteloze benen worden teveel automatische bewegingen gemaakt. Ook krijg je dan dat prikkelende gevoel in je benen.

Wist u datjes:

* Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.
* Als er een dopaminetekort is, kan dit samenhang vertonen met de ziekte Parkinson.
* Dopamine zorgt ervoor dat een mens beslissingen kan nemen.
* Het dopaminegehalte in je lichaam neemt af wanneer je vermoeid bent.

Dopamine medicijnen?

Als je last hebt van rusteloze benen, kan dit je dagelijks leven enorm beïnvloeden. Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar die mensen innemen om van de klachten af te komen. Wanneer je dit wilt doen, neem altijd contact op met je huisarts! Overleg wat de mogelijkheden zijn voor jou. Vaak worden en medicijnen voorgeschreven die dopamine bevatten of die dezelfde werking hebben als dopamine. Het effect van de medicijnen is dat ze de prikkel van het automatisch bewegen afremmen. Nadelen voor het gebruik van deze soort medicijnen is wel dat ze bijwerkingen hebben. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld misselijkheid en hoofdpijn.
Belangrijk is in ieder geval dat je samen met de huisarts en/of specialist probeert om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Dopamine & de ziekte van Parkinson

Zoals hierboven staat beschreven, worden er dopamine medicijnen voorgeschreven, omdat deze het effect van het automatisch bewegen afremmen. Maar ze kunnen ook worden ingezet om de effecten te versterken. Bij de ziekte van Parkinson is er namelijk een enorm tekort aan dopamine in de hersenen. Voornamelijk in de dieper gelegen delen van de hersenen. Het gebied waar alle automatische bewegingen van het lichaam worden aangestuurd. Indien er sprake is van Parkinson, zullen in dit deel van de hersenen vele cellen afsterven. Dit als gevolg van een dopaminetekort. Hierdoor wordt het moeilijk om lichaamsdelen onder controle te houden.

Bekijk ook eens:
* checklist rusteloze benen: heb jij rusteloze benen?